Moulin Rouge


Moulin Rouge a fost construit în anul 1889 de către Joseph Oller, care și-a câștigat popularitatea, faima și loul în istorie datorită spectacolelor de cabaret ce aveau loc aici, serile burlesque mai apoi fiind preluate în cele mai importante orașe din lume.


    
Astăzi, Moulin Rouge este cel mai cunoscut cabaret al lumii. Aici s-a scris isoria pasiunilor ascunse ale Franței din ultimul secol și au avut loc cele mai importante evenimente ale Parisului zilelor noastre.
Construcția este caractericată de o moară de vânt roșie și se află in red-light district pe Bulevardul Clichy. (Cea mai apropiată stație de metrou este Blanche.)

Istorie (Sursă Google):
La 6 octombrie 1889, Moulin Rouge şi-a deschis porţile şi a primit pe scenă nişte fete care abordau un stil diferit de dans decât cel obişnuit în epocă – Cadrilul. Mişcări revoluţionare, chiuituri, ritm zgomotos şi, mai ales, fuste ridicate care lăsau la vedere picioarele dansatoarelor, dar şi desuu-rile... toate acestea aveau să scrie istorie. De cele mai multe ori dansatoarele erau amatoare. În timpul zilei erau spălătorese, lenjerese, croitorese, iar noaptea se transformau în dansatoare de Cadril. Acest nou stil de dans a devenit imediat un succes şi a atras un număr impresionant de spectatori. Cei care veneau să se distreze erau oameni din toate categoriile sociale: de la cei din clasa mijlocie până la prinţi, artişti, scriitori. Doi ani mai târziu, Cadrilul încă era la modă şi începuse să depăşească graniţele Franţei. Întâi a trecut de cealaltă parte a Canalului. Un britanic, Charles Morton, a schimbat numele dansului, în “French Can-Can” – un dans amuzant, cu gălăgie, care vine din Franţa. Multe dansatoare cu nume sugestive deveniseră faimoase: la Goulue – Lacoma, Muza lui Toulouse Lautrec; Nini Pattes-en-l̕Air – Nini Picioare în Aer, Grille d’Egout – Grătar de Canalizare, la Môme Fromage – Copila de Brânză. Acum, la 125 de ani de la primii paşi, dansul Can-Can este prezentat în fiecare seară pe scena de la Moulin Rouge, nelipsind de la vreun spectacol! 

Moulin Rouge
Foto: Adry Plugaru
2016.04.29

Share:

0 comentarii