Templul lui Antonio Canova (Possagno)

Îmi place mult istoria și în ultima perioadă de timp sunt cointeresată și de artă, chiar și la examen  am ales să vorbesc despre artă, despre pisctură și sculptură. De acum o să încep să descopăr istoria unor monumente sau tablouri și voi scrie mai mult pe această temă.

Duminică am vizitat Templul, muzeul, atelierul și casa lui Antonio Canova. Toate astea se găsesc la Possagno (Provincia Treviso), locul de baștină a lui Canova. 
Cine a fost Antonio Canova? (Sursă wikipedia)
Antonio Canova (1757-1822), feciorul pietrarului Canova a rămas foarte curînd orfan și s-a angajat la senatorul venețian Faliero, care i-a dat posibilitatea de a învăța să sculpteze. La doar 16 ani,Canova a lucrat pentru Faliero statuile: "Evrodiei" și "Orfeiei",dar în 1779 pentru patrițianul Pizano-compoziția "Dedal și Icar".  În 1780,pleacă în Roma unde s-a făcut cunoscut cu monumentele clasice de sculptură care i-au trezit dorința de creație. În curînd,tînărul sculptor s-a plasat în rîndul celor mai talentați sculptori și a devenit renumit. A făcut în 1802 pentru împăratul Napoleon I lucrarea "Polina Bonaparte". Cu toate că era în relații bune cu Papa Pius VII, după căderea lui Napoleon, Canova părăsește Roma și ultimii ani din viață i-a petrecut la locul de baștină Possagno. Cînd era în viață,Canova era considerat ca cel mai celebru sculptor din acele vremuri. A jucat rolul de bază în dezvoltarea sculpturii clasice. Cele mai cunoscute opere ale lui sunt: "Persei cu capul de meduză"; "Amor și Psyche";  "Napoleon Bonaparte" etc. O  mare parte a lucrărilor  sale se află la Paris în Muzeul Luvru.
 Templul lui Antonio 
Templul a fost proiectat de către Canova în perioada anilor 1804 - 1818.  La data de 11 iulie 1819 a fost pusă prima piatră a Templului, o mare sărbătoare a orașului. La  construcția Templului a participat întreaga comunitate de Possagno (o mare parte a lucrătorilor au fost voluntari).  Antonio Canova moare la data de 13 octombrie 1822, la începutul lucrărilor. Însă în testamentul său srie că Battista Sartori este cel care va duce la bun sfârșit aceaste lucrări. Așa că , la 7 mai 1832 Templul, biserică parochială din Possagno a fost finisată.
Înăuntrul Templului
Cupola bisericii e decorată cu 224 de flori din lemn aurit, cu 14 forme diverse iar podeaua constă din pietre roșii și albe de la Piave.
 
Înăuntrul se găsește scară ce urcă deasupra Tempului (vreo 25m înălțime), de unde poți admira peisajele verzi ce te înconjoară)
Sper că v-a plăcut călătoria!!!  Data viitoare o să scriu despre Casa - Muzeu a lui Canova. Dacă sincer, în muzeu e interzisă fotografierea, era cineva care te avertiza. Însă eu... am reușit să fac câteva poze :D
Foto: Adry Plugaru
2016.07.03 Possagno

Share:

0 comentarii