Burano - Insula culorilor

Următoarea destinație pe care am ales-o după ce am vizitat Murano este o altă insulă din laguna venețiană - insula Burano. Luăm transportul public "Vaporetto " (care îmi amintește puțin de transportul public din Chișinău :D ) și în 15 minute suntem deja la Burano.
     
Burano este insula țesăturilor. Aici, femeile rămase acasă, nevaste de marinari, țeseau în timp ce bărbații lor erau pe mare. Uneori când nu mai aveau speranță că se mai întorc, își refăceau viața considerând că soțul este plecat în lumea celor drepți. Totul începea cu schimbarea zugrăvelii fațadei casei în care locuia. Așa schimba vechea identitate și își arăta disponibilitatea și hotărârea de a-și reface viața. Iar dacă din greșeală, soțul întârziat se reîntoarcea acasă, vedea zugrăvită altfel casa, însemna că nu mai are loc de întors!
Astăzi, căsuțele mici, zugrăvite în diverse culori vii sunt cea mai mare atracție turistică. Este cel mai colorat loc pe care l-am văzut vreodată. Culorile caselor respectă un sistem vechi și dacă cineva dorește să își zugrăvească casa trebuie să trimită o cerere la guvern, care îi va răspunde menționând culorile permise pentru acel loc. Așa se explică mulțimea de culori pastelate ce caracterizează insula astăzi.
    
    
    
    
Insula culorilor- locul ce m-a încântat în mod deosebit!
Foto: Adry Plugaru
2015.9.24 Burano

Share:

0 comentarii