Torcello - insula părăsită

Insula Torcello este o altă insulă din laguna venețiană. Este o isulă mai mică decât celelalte, având în prezent doar câteva zeci de locuitori. Dar este cea mai impresionantă din laguna venețiană, bogată atât prin arhitectura antică, cât și prin istorie. În ciuda aspectului lipsit de lux, Torcello este de top a lumii când vine vorba despre vacanțe istorice, cu semnificații profunde. Fiind vecină cu insula Murano și Burano, insula are nenumărate atracțiituristice și nenumărați ghizi care pot să îți povestească întreaga istorie a insulei.

Scurt istoric:
Torcello a  fost prima insulă locuită din lagună dar și cea mai populată, având cam 10.000 de locuitori în evul mediu, devenind de-a lungul timpului o mare putere economică și politică. Cândva, era un mare port comercial unde deseori veneau nave din Orient, încărcate cu mătase și mirodenii sau plecau de aici încărcate cu pește și sare. Periada care a ținut o vreme, cam până în secolul al XII lea, până când a venit decăderea. Insula a folosit și loc de refugiu pentru cei de pe continent, în primul rând hunii sub conducerea lui Attila, cam prin secolul al V lea. Mai târziu, localitatea a devenit o mlaștină care a împiedicat navigației, dar maleria facea ravagii și baștinașii nu au mai avut cum să trăiască aici, fiind nevoiți să-și găsească alt loc unde să trăiască. Mulți ani după insula a fost părăsită aproape complet. Astăzi mii de turiști o vizitează anual datorită istoriei sale, monumentelor arhitecturale și picturilor unice, dar și pentru liniștea care nu este tulburată decât de bătăile clopotelor bisericii de pe insulă.
    
    
    
    
Aici mai poți vedea: Tronul lui Attila,  Ponte del Diavolo (Podul Diavolului) despre care sunt o mulțime de legende (îl vezi în ultima foto) și câteva restorante cu meniuri la prețuri nebune. )) 
Foto: Adry Plugaru
2015.08 Torcello

Share:

0 comentarii